Milyen legyen a zuhanykabin?

A kádban való fürdés persze kétségkívül kellemesebb és kényelmesebb – azonban számos, reális érv szól a zuhanyzás mellett. Azt hogy a fürdésnél mennyivel gazdaságosabb tud lenni a zuhanyzás – számokban is tudjuk mérni: míg egy kádfürdőben 100 liter vizet használunk el, egy 3 perces zuhanyzás során ennek mindössze a felét vagy a harmadát – persze, a csapoktól és a vízerősségtől is sok függ…

A gyorsaság, gyors elkészülés egy másik komolyan megfontolandó érv, a sietős reggeleken vagy a hosszú, fáradt munkanap végén ugyan kinek van ideje hosszas fürdőzésre?  Sokszor tehát praktikusabb egy gyors zuhany…

Ha ezt már eldöntöttük, akkor jön a zuhanykabin kiválasztása, ahol szintén számos dolog van, amiket érdemes alapul vennünk. Két nagyobb, fő csoportra oszthatóak a zuhanykabinok: az egyedileg épített megoldásokra és a készen kapható változatokra.

Ön milyen szeretne: készet, gyorsan beszerelhetőt – vagy egyedi elképzelése alapján megépítettet zuhanykabint?

Aki az építés mellett voksol, és egyedi méretre gyártatja, alakíttatja ki a kabinját  -  személyes ízlésének, pénztárcájáénak, illetve a rendelkezésre álló helynek és a fürdőszoba adottságainak megfelelően -  akkor szükség lesz egy szép csempére, mozaikra, egy diszkrét, szép kialakítású zuhanyfolyókára. És persze, leginkább egy jó mesteremberre, aki ügyel a kabin lejtésére, hogy megfelelő legyen a vízelvezetés is…

Amennyiben nem teljhesen minimál az enteriőr és a szívünk vágya – és nem nyitott kabint szeretnénk, akkor mindezeken túl üveg panelekre, és ajtóra is szükségünk lesz.

Ám, ha mégsem szeretnénk ezzel ennyit foglalkozni, vagy csak sürget minket az idő – akkor ma már gyönyörű letisztult, igényes zuhanykabinokat készen is vásárolhatunk. Ár, stílus, gyártó, és kialakítás szerint igen széles a paletta – és akár vásárolunk,akár egyedileg építtetünk zuhanyzót – mindegyik esetben van itt pár alapvető kérdés, amit érdemes mindenekelőtt átgondolni:

Milyen legyen a zuhany, avagy: Honnan jöjjön a víz?

A zuhanycsaptelepek manapőság egyre szélesebb választéka áll rendelkezésünkre: típus, méret, átfekvés szerint, a legegyszerűbb, egy csaptelepet szerelvény magába foglaló változathoz kapcsolt tartórúddal és zuhanyrózsával, melynek magassága tetszés szerint állítható. A csapok lehetnek kétgombosak, egykarosak, vagy  termosztátosak, - de lehet süllyesztett is.  Ez utóbbi verziót leginkább oda ajánljuk, ahol szűkebb a mozgástér, hiszen igen kellemetlen volna folyton a karoknak folyton nekiütközni zuhanyozás közben.  A termosztátos csapok – noha valóban kicsit drágábbak – de annál nagyobb kényelmet biztosítanak, nem beszélve a hideg-meleg víz kiegyensúlyozásából adódó gazdaságosságról, hiszen addig is rengeteg víz el tud folyni, amíg állítgatjuk a hol túlforró, hol hideg vizet – minden egyes használat során akár többször is!

Hová kerüljön a zuhanykabin?

Ez egy olyan sarkalatos kérdés, ami meghatározza már magát a zuhanykabin formáját is. Egy zuhanykabint ugyanis – akárcsak egy kádat – állíthatunk a fal mellé (ezek lesznek az egyenes kabinok), vagy a sarokba (ilyenkor sarok zuhanykabin típusban gondolkodhatunk) illetve a kortárs, mai építészeti trendeknek megfelelően akár a térbe is (szabadon álló zuhanykabin vagy zuhanysziget) elképzelésekhez.

A zuhanykabint jól le is kell ám zárni! Mik erre a megoldások?

Zuhanykabinunkat – persze annak adottságaitól függően – több oldalról is lezárhatja üvegfal,  vagy az üveget szinte a megtévesztésig hűen  utánzó műanyag. Létezik még a békebeli zuhanyfüggönyös megoldás – ez a legolcsóbb, bár a legkevésbé higiénikus is…

Zuhanytálcák, zuhanytálca méretek

Szerencsénkre a gyártók mindig feltüntetik a méreteket a katalógusokban, így viszonylag egyszerű a dolgunk, az azonban tény, hogy nagyon változatos méretek állnak a rendelkezésünkre. 

Lényeges tudni, hogy ezek a méretek a legkülső peremek méretét jelölik. És gyártónként másak a típusok: zuhanytálcánk „pocakja” eltérő méretű lehet attól függően, kitől választottuk az adott terméket.  Szintén eltérhet gyártónként és típusonként a tálcamélység is: ebből a 7, illetve a 14 centis mélység a leggyakoribb.

A mélyebbek már ún. „mélyített zuhanytálca” néven futnak, melyek kisgyerekes családoknál nagyon praktikusak, hiszen babafürdetőként, kis kádként is funkcionálnak.  

Okos döntésért kérjünk tanácsot szakemberektől!

Mi is jól láthatjuk, hogy mennyi féle és fajta típus és kabin létezik, döntésünket és választásunkat pedig cseppet sem könnyíti meg az a megannyi méret, típus, forma – avagy a több száz, fellelhető termék a piacon,  így az a legbiztosabb, ha profi szakembertől kérünk segítséget: fürdőszoba üzletünkben  szakértővé avatott munkatársaink készséggel segítenek, és még meg is tervezik számunkra 3D-ben álmaink fürdőszobáját…